Linsvätska

Linsvätskans funktion är generellt sätt att skölja, rengöra, desinfektera och förvara linser i. En bra linsvätska är en mycket viktig del i att bära linser, förutom då när det gäller endagslinser. Ska du ta ut linsen och förvara den för att sedan sätta i den igen, då är linsvätskan ett livsviktigt måste. Det krävs noggrann rengöring så att dina ögon inte ska bli drabbade av infektioner, bakterier eller svampar. En bra rengöring förlänger även linsens livslängd.

För att undvika onödiga infektioner bör du alltid skölja med linsvätska, både linserna och det etui du förvarar dem i. Efter att du rengjort linsbehållaren är det bra att låta den lufttorka. Om linserna inte förvaras i linsvätska utan bara vanligt vatten, suger linsen upp alla bakterier i vattnet som en liten svamp och behåller dem där.

Att rengöra sina linser med linsvätska är mycket enkelt, du häller lite linsvätska i din handflata, lägger linsen där, häller lite linsvätska på och rör pekfingret i cirklar på linsen mycket försiktigt. Ha alltid nytvättade händer, varje gång du ska hantera dina linser.

Varje gång du köper linsvätska brukar det följa med ett nytt fräscht etui, helst ska man byta etui ungefär varannan månad. Det går att köpa nya etuier hos optikern också och det finns flera olika utföranden och utseenden.

Linsvätska är alltså ett viktigt komplement till dina linser, den är speciellt framtagen för att bibehålla linsernas kvalitet, skärpa och fuktighet. Det finns olika sorters linsvätskor för olika sorters linser, en för hårda linser, en för mjuka och så vidare. Om du inte använder linser så ofta utan har dem i förvaring den mesta tiden finns ytterligare en typ av linsvätska just för det.