Endagslinser

Den absolut enklaste och mest praktiska formen av linser idag är endagslinser. Eftersom de precis som namnet anger, skall slängas när du använt dem en gång. Fördelarna med endagslinser är många, och enligt flera ögonläkare och optiker minskar de riskerna för infektioner och irritation. Detta eftersom man inte använder dem mer än en dag och därför inte förvarar dem i etuier eller får chansen att slarva med rengöring.

Läkare och optiker menar att det är hälsosammare för ögonen att byta linser ofta och vad kan då vara mer optimalt än endagslinser? Bland annat beror detta på att ämnen som naturligt finns i din ögonvätska bildar en slags beläggning på dina linser. Det kan ge en obehaglig känsla och som värst kan det leda till infektion. Även om man tvättar sina linser varje dag blir de aldrig helt rena. Om du är till exempel pollenallergiker är endagslinser det bästa alternativet under de årstider då det är som mest pollen i luften. Pollen kan nämligen fastna på linserna, då kan det vara skönt att veta att du bara kan slänga dem när du använt dem en gång. Detta plus att du slipper skötseln av linserna, som du måste hålla på med om du till exempel har månadslinser, och att det blir dyrt att slänga månadslinser varje gång gör att endagslinser är ett riktigt bra alternativ.

Om du egentligen inte vill ha linser på heltid utan bara som komplement till glasögon, då är endagslinser perfekt. Eftersom månadslinser faktiskt har ett utgångsdatum en månad efter första användandet. Dels blir det dyrt att slänga och dels är det inte bra för ögonen att använda utgångna linser, och ögonen vill vi ju vara rädda om. Lever du ett aktivt liv med flera resor varje år, fester, sportar mycket så utgör endagslinser också ett bra alternativ. Då du inte behöver hålla på och oroa dig för rengöring och förvaring av linserna.